Home Producten Uw eigen Private Label? Blog Contact

Voor Peter Bijlard zijn parketlijmen verbonden aan groei en innovatie

Het klinkt als een standaardverhaal: zoon van een lijmspecialist neemt het eenmansbedrijf over na het overlijden van zijn vader en ontwikkelt het tot een succesvolle onderneming. Toch is het in het geval van Peter Bijlard verre van een standaardverhaal.

Een gesprek met een bevlogen man die graag technische uitdagingen aangaat, parallellen ziet tussen wedstrijdzeilen en leiding geven aan een lijmfabriek en gek is op het op elkaar afstemmen van details: “Het triomfantelijke gevoel na het oplossen van een probleem is echt heerlijk.”
 
Wilde je altijd al directeur van een lijmfabriek worden? Hoe word je zoiets?
Peter Bijlard: “Midden jaren ’80 zat ik op de Hogere Zeevaartschool in Amsterdam. Ik volgde de opleiding maritiem officier maar was niet echt gelukkig. De sfeer was nogal negatief op de opleiding. Er was totaal geen werk en de vooruitzichten in de scheepvaart waren alles behalve rooskleurig. Mijn vader zag dat en zei: kom bij mij in het bedrijf. Hij had een eenmanszaak in het verkopen van lijmen. Het moest waarschijnlijk zo zijn, want kort daarna overleed mijn vader en werd ik ondernemer. Ik kocht het bedrijf van mijn moeder waardoor ik ook haar pensioen veilig kon stellen.  Zo is mijn werkende leven begonnen, zonder zeevaart diploma en zonder enige chemische achtergrond. Ik vond het heel fijn dat ik mijn moeder toen heb kunnen helpen en mijn vader heeft op zijn beurt mij weer geholpen. Door zijn overlijden kreeg mijn leven richting en ik een doel. Achteraf gezien heb ik onbewust de rol van mijn vader overgenomen”
 

Peter Bijlard is trots op zijn bedrijf en zijn medewerkers.

Van stuurloos naar zeer gericht: je moest iets met het bedrijf...
“Uiteraard, er moest geld verdiend worden, maar hoe? Ik ging als kind wel eens mee met mijn vader tijdens zijn verkoopafspraken en dacht: ik snap niet wat hij doet. Hij kletst een hoop af met al die mensen, maar waar gaat het over? Ik voelde dat ik er maar een beetje bij hing en wilde nooit in zijn bedrijf gaan werken. Maar nu zag ik het ineens wat hij al die jaren had gedaan: zaken doen is voor een groot deel praten, kletsen met de klanten en goed naar hen luisteren. Ik lijk in veel opzichten op mijn vader en geld is voor ons nooit een drijfveer geweest. Overigens vind ik praten over geld nog steeds saai. Ik ben gek op techniek. Processen verbeteren, dat vind ik prachtig. Ik ben een verwoed wedstrijdzeiler en zie veel parallellen met de wereld van de lijmen: constant sleutelen aan details van de lijm of de boot. Het verbeteren van processen: hoe verbeter ik de duurzaamheid van een lijm of hoe kan ik zo snel mogelijk kokers vullen met zo min mogelijk energie? De layout van de boot zo maken dat ze net een tikkie sneller gaat of dat de manoeuvres beter of gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden. Dat vind ik fantastisch en die richting wilde ik op.”
 
Hoe heb je dat aangepakt?
“Door zelf lijm te gaan produceren waarvan ik vond dat die er nog niet was op de markt. Door een industriële weg in te slaan en van een puur handelsbedrijf om te schakelen naar een fabriek die verkoopt. Daarvoor heb ik opleidingen gevolgd, zodat ik nu wel de technische kennis heb over de producten die we maken. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik alle facetten aan het leiden van een fabriek leuk vind: de logistiek, het laboratorium, het productieproces aansturen, inkoop, verkoop, financiën, het personeel motiveren. Ik krijg er veel energie van die ik weer in het bedrijf steek. Ik hoop alleen niet dat ik zo’n irritante baas ben die iets te opdringerig overkomt op zijn medewerkers. Maar dat moet je misschien eens aan hen vragen, haha.”
 
                                                         De Floor-producten zijn sinds januari                                                                verkrijgbaar onder de naam Bijlard. 

Dat roept toch de vraag op: "Kan jij dingen uit handen geven"?
“Ik denk dat ik heel goed kan delegeren, want ik heb goede mensen in dienst, die het vertrouwen dat ik in hen stel, waard zijn. De mensen hier voelen zich niet overrompeld of in een hoek gezet door mijn positieve en constructieve bijdragen. Ik heb een fantastisch team, iedere dag is een feest. Het weekend duurt te lang. Dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor veel mensen die hier werken. De mensen hebben het leuk met elkaar. Er moet hard gewerkt worden, maar dat doet men graag, ook voor elkaar. Dit is een platte organisatie waar iedereen de ruimte heeft om zelf met constructieve, goede ideeën te komen voor het bedrijf. Het is niet overdreven om te zeggen dat er hier een familiegevoel is: alles kan en iedereen voelt zich verantwoordelijk. Er zijn nu 26 medewerkers en er is bijna geen verloop, de meesten werken hier al jaren. Ik ken iedereen door en door en ben oprecht in hen geïnteresseerd. Mensen hebben het feilloos door wanneer je maar doet alsof.”
 
Ik zie weer een vergelijking met wedstrijdzeilen...
“Iedereen heeft zijn plek binnen de bemanning. Ik heb ook graag mensen om mij heen. Varen op grote boten, het leiden van een groeiend bedrijf. Ik heb ooit een belangrijke wedstrijd gevaren waarbij ik uren achter elkaar alleen op het water was en daarna moest wisselen met een andere zeiler, een soort 24 uur van Le Mans voor zeilers. Terwijl ik in die boot zat, dacht ik: dit wil ik nooit meer. Ik wil mensen om mij heen, dat voelt prettig: samen verricht je de mooiste prestaties.”
 
Wanneer besloot je om meer aandacht te geven aan parketlijm?
“We stonden ooit op een vloerenbeurs in Rijswijk en snuffelden daar aan de markt. We hadden net Roberts overgenomen, dat ook lijmen maakte en wij stonden op het punt om zelf lijm te gaan maken. Roberts was uiteraard meer op het verlijmen van tapijt gericht, maar via de woninginrichter, die steeds meer vraag kreeg naar parket, zijn we gaan nadenken over parketlijm. Zes jaar geleden zijn we begonnen met het maken van MS Polymeer producten. We zijn toen verhuisd naar dit pand in Zoetermeer en hebben Dick Heijster als vertegenwoordiger voor de parketmarkt in dienst genomen. Zijn kennis en contacten in de markt hebben ook zeer geholpen bij het ontwikkelen van onze producten voor parket.”
 
Wat maakt de parketproducten van Bijlard bijzonder?
“Wij produceren als één van de weinigen parketlijmen in Nederland. We richten ons ook echt op deze markt. Het is niet zomaar een dingetje dat we er even bij doen. De weg van ons naar de parketprofessional is zeer kort. Iedereen kan bij ons terecht. We hebben regelmatig parketteurs over de vloer die direct feedback geven op de producten. Meer of minder tack, meer standvermogen van de lijm. We passen het snel aan. Ons laboratorium heeft 3 medewerkers, die heel doelgericht voor deze markt producten doorontwikkelen en met parketteurs praten. Dat is bijzonder. Een voorbeeld waarin onze MSP lijmen bijzonder zijn is, dat we een balans hebben gevonden in de samenstelling van de MS floor lijm. Weinig weerstand aan de lijmkam en toch een goed standvermogen. Dat klinkt tegenstrijdig maar is ons toch gelukt. Ik vind dat ons lab daar een super knappe prestatie geleverd heeft en ben daar ook enorm trots op.”
 
Heb je nog een ander voorbeeld van wat deze lijm echt onderscheidt?
“We toppen de emmers met lijm af tot de deksel. Dat is misschien niet opmerkelijk maar hierdoor zit er geen lucht tussen de deksel en de lijm. Lucht bevat altijd vocht en MSP lijmen reageren op vocht in deze ruimte tussen deksel en product. Wij stoppen met deze methode het natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat het vocht in de emmer nivelleert met de relatieve luchtvochtigheid buiten de emmer. Onze lijm heeft zo een maximale shelflife en krijgt nauwelijks een vlies. Wij gebruiken dus geen folie en ook geen silicagel in de emmer.. Deksel er af en meteen aan de slag. Geen vieze handen en minder verlies. Fijn toch?”
 
                                     De stand van Bijlard International tijdens de eerste                                          deelname aan Domotex Hannover.   


Hoe pakken jullie het doorontwikkelen aan, zonder alles nu prijs te geven?
“Sinds anderhalf jaar doen we op nano niveau onderzoek naar de duurzaamheid en de trekkracht van de MSP. We kijken naar de verdraagzaamheid van de moleculen onderling. Wanneer je een aantal grondstoffen mengt bij een bepaalde temperatuur leidt dat tot een algemene chemische reactie, maar werkt dit ook zo op een dieper, moleculair niveau? Wanneer dit zo is, krijg je pas echt een sterker en duurzamer product. Een zeer boeiende reis vanuit het laboratorium, vind ik.”
 
Denk je dat de grenzen, de parameters, van waar een lijm toe in staat is zijn bereikt? Of nu al binnen bereik liggen?
“Het gaat bij de huidige MSP’s nu vooral om details, om het finetunen van de samenstelling. Verbetering van lijmen is altijd mogelijk, het is een proces dat nooit zal stoppen. We worden nog regelmatig verrast en gaan daarom nog met heel veel mooie producten op de markt komen. We geloven heel sterk in de voordelen van MS Polymeer lijmen en verwachten dat ze de ongezonde PU lijmen uiteindelijk geheel gaan verdringen.”
 
Hoe levert Bijlard haar producten?
“We leveren zowel via de groothandel als rechtstreeks aan de parketteur. Dit rijdt elkaar niet in de wielen, het versterkt elkaar juist. Sommige parketteurs willen nu eenmaal graag rechtstreeks beleverd worden, anderen juist niet. Dit doen we ook in andere branches zo en dat werkt prima. Duidelijke afspraken maken en een helder verhaal. Je moet elkaar als partners iets gunnen in het verkoopproces en dat gebeurt gelukkig nog steeds.”
 
Hoe is de verdere ondersteuning? Ik denk aan training, begeleiding... 
“We geven training over de toepassing en Dick speelt een grote rol in het begeleiden van projecten door ter plekke langs te gaan en advies te geven. Gelukkig hoeft hij niet meer alleen het hele land door, we hebben inmiddels 4 man op de weg die allemaal vochtmetingen kunnen verrichten en goed advies kunnen geven. Ook een voorbeeld van onze groei en onze flexibiliteit. Komt er een klacht binnen, dan is er binnen 24 uur iemand ter plekke voor inspectie en voor het voortzetten van onze procedures die gericht zijn op zeer snel oplossen.”
 
Worden jullie verwerkingsadviezen goed opgevolgd, vind je?
“Niets dan lof over onze verwerkers! Goed contact loont. Vandaar dat we bijna nooit klachten hebben over onze producten. Echt waar. Er wordt wel eens gezegd dat verwerkingsadviezen slecht gelezen worden en dat is natuurlijk ook zo. Een goed contact met de klanten helpt klachten voorkomen. Op die manier loop je dus beiden veel minder kans om aansprakelijk te worden gesteld.”
 
Tot slot een open deur: eerlijk zaken doen duurt het langst?
“Weet je, de merken in de markt verschillen niet zoveel van elkaar, het zijn kleine dingetjes die het verschil maken tussen de ene of de andere. Wij willen inderdaad zoveel mogelijk open en transparant opereren. Ik nodig iedereen van harte uit om eens langs te komen in Zoetermeer en te kijken hoe wij het doen. We hebben niets te verbergen. Maar kom niet allemaal tegelijk (lacht)!” 

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Parketblad editie 3, een uitgave van Uitgeverij Lakerveld, auteur Ingmar van der Hoek.




YouTube Facebook Twitter Andere share mogelijkheden

Datum: 06-04-'17

< Terug naar overzicht

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief:


aanmelden
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten